reprezentare logo Kosson
 • Deschiderea culturii și cercetării în context digital #cudetoate

  Ziua Culturii Naționale, un eveniment care a fost stabilit prin lege (LEGE Nr. 238 din 7 decembrie 2010). Anul acesta, când se împlinesc 10 ani de activități dedicate acestei zile, aș dori să punctez un set de coordonate pe care au evoluat anumite direcții ale culturii dintr-o perspectivă digitală în ultimul an și nu numai. Fără a avea în intenție realizarea unei retrospective, voi menționa câteva lucruri care să invite o discuție necesară, poate așteptată.

  Cultura prin liantul pe care îl oferă educației, activităților de loisir cu satelitul său turismului a fost un domeniu încercat până la punctele de rezistență la rupere.

  Anumite sectoare aflate în contactul direct cu publicul au suferit cel mai mult. Altele au profitat pentru a-și regândi interacțiunea și modul de valorificare al colecțiilor (sectorul GLAM :: Biblioteci, Arhive, Muzee, Galerii).

  Anul acesta, pe fondul turbulențelor financiare, împing către concluzia că se profilează a fi pus sub importul bruxellez de reziliență. În acest moment când există o reală șansă de redresare, Europei îi este propus Un acord cultural, un demers al Culture Action Europe (CAE), the European Cultural Foundation (ECF), Europa Nostra și European Heritage Alliance. Acest acord se bazează pe faptul că ambițiile europene pentru redresare (https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe_en), nu se pot realiza fără un agent pozitiv al schimbării care este cultura.

  Astfel, este propusă alocarea a 2% din The Recovery and Resilience Facility - 662.5 miliarde de euro pentru cultură. Există și o campanie care se desfășoară la nivel european căreia vă puteți alătura accesând linkul următor https://cultureactioneurope.org/projects/culturaldealeu-campaign/ .

  Citește mai departe...  
 • Facilitarea unei mai bune agregări și descoperiri a conținutului patrimoniului cultural pentru Europeana și instituțiile sale partenere

  Julien A. Raemy, a publicat lucrarea sa de masterat care este foarte interesantă pentru cei care doresc să aibă i imagine tehnică a mecanismelor ce permit expunerea patrimoniului cultural online.

  Vă recomand să accesați și să cititți lucrarea sa de la https://julsraemy.github.io/posts/2020/08/31/master-thesis-europeana-aggregation/ 

   
 • mArcel vă oferă două podcasturi să ascultați în trafic

  mArcel este primul podcast în domeniul științelor informării din România. Membrii grupului mArcel și invitații lor discută despre informație, tehnologie, educație și biblioteci.

  https://grupulmarcel.podbean.com/

  În primele două podcasturi veți afla ce este mArcel, care sunt zonele de interes și câte ceva despre fiecare.

   
 • 11th International Conference on Information Science and Information Literacy


  The Role of Information in Services Provided to Innovative Users

  15 - 16 September 2020, Brașov, Romania

  https://www.icisil2020.com

  The conference will be organized by Transilvania University of Brasov, Lucian Blaga University of Sibiu and Polytechnic University of Timisoara, with the support of The Public Library of Brașov County and MB Think Tank.

   
 • A apărut volumul „International trends in academic library development”

  Redactorii acestui volum doresc să împărtășească rezultatele proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecare academice în Moldova”, finanțat prin Programul de cooperare norvegian în învățământul superior cu Eurasia, realizat în parteneriat între 18 biblioteci universitare din Republica Moldova, Universitatea din Bergen, Norvegia și Universitatea Transilvania din Brașov, România. Acest volum conține subiectele de interes dezbătute pe platforma proiectului: noile tendințe în serviciile de informații, marketing, științetrie, bibliometrie, acces deschis, depozite instituționale digitale, alfabetizare informațională, gestionarea datelor de cercetare, tehnici pedagogice și altele.

  Citește mai departe...  
 • BCU Iași la 180 de ani de existență

  La mulți ani Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași la 180 de ani de activitate neîntreruptă de la organizarea Bibliotecii Academiei Mihăilene.

  „În această zi [8 nov. 1839], fiind şi acea a Academiei care poartă numele Strălucitului ei fundator, s-au cântat în biserica Academică Tedeum în fiinţa DD. profesori şi elevi, după care D. Pah. Săulescu au rostit în sala ceremonială un cuvânt analog cu această zi solonelă.
  La acest prilej Î.S. au poroncit a să trimete la Academie 600 tomuri alese care au a fi începutul pentru înfiinţarea unei bibliotici publice. Comitetul Academic, împreună cu D. Referendarul [Gheorghe Asachi], au avut norocire a depune Î.S. rostirea simţirilor de recunoştinţă pentru acest nou semn a Înaltei Sale protecţii” („Albina românească”, X, nr. 89, 9 nov. 1839, p. 363).

  Arhivele memoriei: Biblioteca Academiei Mihăilene este o expoziţie de carte organizată de Departamentul Colecții speciale deschisă în perioada 7-27 noiembrie 2019, în spaţiul expoziţional de la etajul I, sediul central în onoarea acestui eveniment deosebit.

  Link către pagina dedicată evenimentului: http://www.bcu-iasi.ro/Zilele-BCU-Iasi-2019-expozitie-de-carte-Arhivele-memoriei-Biblioteca-Academiei-Mihailene

   
 • Concurs de proiecte de management pentru Biblioteca Metropolitană Bucureşti

  Biblioteca Metropolitană organizează concurs de proiecte de management. Delatalii la: https://www.bibmet.ro/11222-2/

   
 • Concurs de proiecte de management la Biblioteca Națională a României

  Secretariatul comisiei de concurs anunţă rezultatul final al concursului, conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management organizat pentru Biblioteca Națională a României, aprobat prin O.M.C.I.N. nr. 2137/2019:

  Citește mai departe...  

Proiectul european de certificare a competentelor profesionistilor din informare si documentare (CERTIDoc)

CERTIDOC

Sistemul european de certificare a competentelor profesionistilor din informare si documentare (CERTIDoc) este cofinantat prin programul Leonardo da Vinci. Programul "Leonardo da Vinci" (PLV) a fost initiat si lansat de Uniunea Europeana in anul 1994, ca un program comunitar de cooperare transnationala in domeniul formarii profesionale a fortei de munca. Romania participa la Programul "Leonardo da Vinci" ca partener cu drepturi depline, incepand cu 1 septembrie 1997. Ministerul Educatiei si Cercetarii este responsabilul national al programului, iar coordonarea derularii programului revine AGENTIEI NATIONALE PENTRU PROGRAME COMUNITARE IN DOMENIUL EDUCATIEI SI FORMARII.

Proiectul CERTIDoc reuneste trei asociaţii de profesionişti în informare şi documentare: Asociaţia Profesioniştilor în Informare şi Documentare (Franţa), Societatea Germană a Ştiinţei Informării şi Practicii de Informare (Germania), Societatea Spaniolă de Documentare şi Informare Ştiinţifică (Spania), precum şi Laboratorul de psihologie experimentală a Universităţii Libere din Bruxelles şi Biroul Van Dijk. Asociaţia Profesioniştilor în Informare şi Documentare din Franţa va raspunde de coordonarea proiectului si de varianta in limba engleza. Fiecare membru al Consortiului va raspunde de traducerea in propia sa limba.

Obiective

 

Obiectivul principal al proiectului CERTIDoc este acela de a asigura coerenţa tuturor dispozitivelor de atestare a specialiştilor în informare-documentare la scară europeană. Acestea au o bază de referinţe comună, unul din rezultatele majore ale proiectului DECIDoc, susţinut înainte de programul Leonardo da Vinci. CERTIDoc va oferi o mai bună imagine acestui sector profesional care impune competenţe precise ce evoluează rapid, şi va facilita mobilitatea profesională.

 

Proiectul CERTIDoc vizează ansamblul specialiştilor din sectorul informării – documentării care operează în sectoarele de activitate foarte diverse, precum şi specialiştii responsabili cu formarea, actorii atestării şi utilizatorii sectoarelor publice şi private.

 

Obiectivul proiectului DECIDoc a fost definirea unui sistem unitar, la nivel european, de profesii, calificări şi certificări pentru specialiştii în ştiinţa informării în contextul societăţii bazate pe informaţie.

Atestarea competenţelor

 

Atestarea specialiştilor înseamnă acordarea asigurării că posedă la anumite niveluri competenţele necesare pentru a-şi exercita cât mai bine profesia şi pentru a furniza într-un mod satisfăcător prestaţiile aferente.

 

Atestarea competenţelor este un instrument în slujba dezvoltării profesionale. Aceasta permite însoţirea evoluţiilor în carieră, constituind în acelaşi timp un demers foarte sănătos şi solid de evaluare a propriilor competenţe.

Atestarea  poate favoriza mobilitatea profesională şi geografică (în cadrul locurilor de muncă la nivel internaţional) şi poate constitui un element de recunoaştere.

Atestarea poate permite, de asemenea specialiştilor care nu dispun de diplome să le fie recunoscută competenţa de către omologii lor.

 

CERTIDoc este un sistem european unic de certificare. Astfel, orice profesionist european va putea alege organismul la care va dori să-şi depună candidatura, iar certificatul pe care îl va obţine va fi recunoscut în toate ţările UE care au aderat la acest sistem. Acest fapt va dinamiza sectorul nostru de activitate şi va facilita mobilitatea profesională pe plan european.  

Puteti consulta site-ul la adresa web: www.certidoc.net