Ghiduri

Comisia Europeană a lansat un program Pilot pentru finanțarea publicațiilor cu Acces Deschis pentru proiectele finalizate din PC7 cu ajutorul proiectului OpenAIRE.Cele două documente ale Comisiei:


„Communication and Recommendation on access to and preservation of scientific information” și „Recommendation C(2012) 4890 on access to and preservation of scientific information” (iulie, 2012), au căutat o soluție „dacă și în ce condiții taxele de publicare cu acces deschis pot fi rambursate la finalizarea unui acord de finanțare”. Ca răspuns, a fost inițiat un instrument de finanțare pilot pentru suportarea cheltuielilor de publicare post PC7. Acest Pilot post-grant pentru Acces Deschis oferă un instrument suplimentar pentru a îmbunătăți accesul la rezultatele de cercetare în cazul proiectelor FP7, dar nu influiențează preferința autorului în ceea ce privește cum este oferit Accesul Deschis la publicațiile proiectului.

Pilotul pentru post-granturi PC7 beneficiază de un fond de 4 milioane de euro pentru a acoperi cheltuielile de publicare cu Acces Deschis.

Pilotul a fost lansat în primăvara lui 2015 și drept țintă stimularea publicării în reviste cu Acces Deschis în Europa pentru care va fi oferit sprijin financiar parțial sau integral pentru rezultatele de cercetare pentru care se dorește publicarea. Acest pilot va fi supus unei evaluări la începutul anului 2016.