Director Pozitii

Documente

pdf Declarația IFLA privind accesul deschis clarificarea poziției și strategiei IFLA Frecvente

De 6293 descărcate

Descarcă (pdf, 91 KB)

Declarația IFLA privind accesul deschis - clarificarea poziției și strategiei IFLA.pdf

Este documentul ăn limba română așezat într-un PDF. IFLA (the International Federation of Library Associations and Institutions) se angajează să asigure cel mai larg posibil acces la informaţie pentru toţi oamenii în acord cu principiile exprimate în Declaraţia de la Glasgow privind Bibliotecile, Serviciile de Informare şi Libertatea Intelectuală. IFLA recunoaşte că descoperirile, controversele, elaborarea şi aplicarea cercetării în toate domeniile vor mări progresul, durabilitatea şi bunăstarea oamenilor. Literatura ştiinţifică cu peer review constituie un element vital în procesul ştiinţific şi de cercetare. Este sprijinită de o serie de documente de cercetare care includ preprinturile, rapoartele tehnice şi înregistrările datelor de cercetare.

default Scrisoare deschisă pentru Accesul Deschis la rezultatele de cercetare românești Frecvente

De 1930 descărcate

Descarcă (odt)

ScrisoareaDeschisaAccesDeschis2013.odt

România a făcut câțiva pași importanți pe calea Accesului Deschis cu un prim semnal important venit din partea societății civile prin inițierea unui document recunoscut la nivel național și internațional - „Înțelegerea Accesului Deschis” - www.startad.kosson.ro.

Academia Română a semnat în aprilie 2012, la Roma, în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene, Neelie KROES, responsabil pentru Agenda Digitală, documentul „Științe Deschise pentru Secolul 21”.
De asemenea, instituții de prestigiu din sistemul național de cercetare și învățământ superior au îmbrățișat calea Accesului Deschis, România având o prezență foarte bună cu peste 300 de reviste prezente în Directory of Open Access Journals. Acești pași trebuie considerați doar ca fiind un bun început. Este nevoie ca acești pași să fie continuați cu o focalizare pe elaborarea, implementarea și urmărirea unor politici la nivel național privind Accesul Deschis. Acestea vor conduce către împlinirea deplină a dezideratelor românești transmise Comisiei Europene: „eficientizare a costurilor”, precum și o adevărată și binemeritată „relevanță a cercetării”.