Start

 

Acest portal s-a născut din dorința de a aduce mai multe informații celor care doresc să înțeleagă Accesul Deshis la rezultatele de cercetare. Vorbim despre acelea care pot aduce cele mai multe beneficii de imagine sporind astfel valoarea din cercul valorii în domeniul cercetării și inovării.

 

Portalul a evoluat ca o ramificație a eforturilor membrilor comunității Kosson, secțiunea dedicată acestei tematici foarte vaste http://www.kosson.ro/acces-deschis/

Acest nod web dorește să organizeze informație utilă celor care doresc să înțeleagă Accesul Deschis, Date Deschise, Resurse Educaționale Deschise, dar și cadrul legal și politic, care există sau care este nevoie să fie creat.

 

Pentru sugestii și contribuții, vă rog să vă adresați coordonatorului eforturilor, Nicolaie Constantinescu la adresa de email kosson [ at ] gmail .com

 

Orice contribuții și materiale, care sporesc valoarea și înțelegerea, sunt binevenite și așteptate.

STEVAN HARNAD s-a născut în Ungaria şi a absolvit la Universitatea McGill luându-şi licenţa la Universitatea Princeton. În acest moment este profesor al catedrei de Ştiinţe Cognitive la Universitatea Southhampton. Cercetările sale privesc categoriile, comunicarea şi cogniţia. Este editor şi fondator la revista Behavioral and Brain Science (o revistă publicată de Cambridge University Press), Psycoloquy (o revistă electronică sponsorizată de American Psychological Association) şi la CogPrints Electronic Preprint Archive secţiunea Ştiinţelor Cognitive.

de Peter Suber
Literatura cu acces deschis (OA) este digitală, online, fără taxe şi liberă de mare parte din drepturile de autor şi restricţiile de licenţiere. Ceea ce o face posibilă este internetul şi acordul autorului sau al titularului dreptului de autor.
În cele mai multe domenii, revistele ştiinţifice nu-şi plătesc autorii, care pot consimţi la Accesul Deschis fără a pierde venitul. În acest sens, oamenii de ştiinţă şi cercetătorii sunt foarte diferit situaţi faţă de muzicieni şi producătorii de film, iar controversele privind AD referitor la muzică şi filme nu se potrivesc literaturii din domeniul cercetării.
AD este compatibil pe de-a întregul cu peer review-ul iar toate iniţiativele principale AD pentru literatura ştiinţifică şi de cercetare insistă asupra importanţei sale. Aşa cum autorii articolelor de revistă îşi donează munca, la fel fac şi majoritatea editorilor revistelor şi referenzii participanţi în procesul de peer review.
Literatura AD nu se produce în regim liber, chiar dacă este mai puţin costisitor de a fi produsă decât literatura produsă în mod convenţional. Problema nu este dacă literatura ştiinţifică poate fi practicată fără costuri, ci dacă sunt modalităţi mai bune de a plăti facturile decât încărcând cititorii şi crearea unor bariere de acces. Modelele de business pentru plata facturilor depind de modul cum este furnizat Accesul Deschis.

Subcategorii